Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Speciellt under vinterhalvåret är halkrisken stor. Nu annordnas fallförebyggande träning för äldre i Sundsvall. I videon berättar deltagaren Solveig Röst varför hon valt att delta. Foto: SVT

Här tränas äldre i Sundsvalls kommun för att förebygga fallskador

Publicerad

Under nio veckor kommer äldre från Sundsvallsområdet att träffas och utöva övningar för att motverka fallolyckor.

– Målet är att få pigga och starka pensionärer, säger Cecilia Moberg ansvarig för träffpunkten i Nacksta.

Enligt Socialstyrelsen faller varje år mer än 100 000 personer i åldern 65 år och äldre så illa att de behöver besöka vård.

Nu har Sundsvalls kommun startat en utbildning i samarbete med räddningstjänsten i Sundsvall för att äldre ska undvika fallolyckorna.

– Vi tränar äldre i fallförebyggande övningar med fokus på styrka, kondition och framförallt balans, säger Magnus Rudberg vid räddningstjänsten Sundsvall.

Fokus på det sociala

– Vi blir fortfarande överraskade över hur viktig den sociala biten är. Många äldre sitter själva hemma och här får de ett socialt sammanhang där de träffar andra, säger Magnus Rudberg.

I videon: Solveig Röst, en av deltagarna, berättar om en olycka i fjol som ledde till att hon nu vill utbilda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.