Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser möjligheterna ut för att Trafikverket ska ändra sig?Enhetschef Helena Werre svarar. Foto: SVT, pressbild Trafikverket

Trafikverket om E14: Tanken är att försöka rädda liv – hastigheten har betydelse

Uppdaterad
Publicerad

På Trafikverket var man beredd på massiv kritik mot förslaget om hastighetssänkningar på E14. Men liknande förändringar har genomförts på andra håll i landet, trots stora protester och med regeringens godkännande.

Forskning visar att hastigheten har betydelse för utgången av en olycka, uppger Trafikverket. Det tillsammans med bristen på pengar till mitträcken gör att man nu vill sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen på stora delar av vägen.

– Vid en mötesolycka i 80 kilometer i timmen har du 40 procent större chans att klara dig än om du är med i en mötesolycka i 90 kilometer i timmen, och 60 procent större chans än vid 100 kilometer i timmen, säger Helena Werre som är enhetschef på Trafikverket region Mitt.

Beräkningarna bygger på en krock mellan två modernare personbilar som är av god säkerhetsstandard. 

Mitträcken säkrast

Helena Werre medger att mitträcken är det bästa alternativet, det vill säga mötesseparerad väg. Men till det finns inte pengar i dagsläget.

– Så vi måste göra vad vi kan i väntan på det, säger hon.

Vilka är utsikterna att Trafikverkets förslag ändras? Helena Werre svarar i videon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hastighetssänkning på E14

Mer i ämnet