Bybor i Skagshamn rasar över Trafikverkets förslag att dra in underhållet genom byn. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Trafikverket vill dra in vägunderhåll – byborna upprörda

Publicerad

Trafikverket har föreslagit att det allmänna underhållet av byvägen genom Skagshamn ska dras in. Förslaget upprör boende som menar att det vore förödande för turismen och industrin.

Vägen genom Skagshamn ligger nyasfalterad och slät. Den knappt 300 meter långa sträckan kantas av hus och sjöbodar. Från en höjd lyser det vita lilla kapell som Gävlefiskarna reste under 1600-talet. Byvägen slutar vid hamnen där Röda Ulvens salteri ligger. Här lägger yrkesbåtar till, väl skyddade från det öppna havet, men också turister i det som är den nordligaste punkten av världsarvet Höga kusten.

Trafikverket som utfört asfalteringen genom byn och hela vägen ut till Skeppsmalen meddelade strax efter utfört jobb att vägen inte längre har någon ”synnerligen betydelse för det allmänna”. Istället föreslås att myndigheten ska dra in det allmänna underhållet av vägen vilket nu fått byborna att gå i taket.

– Vi är ju väldigt oroliga över att det på lång sikt betyder att salteriet tvingas lägga ner. Ur den synpunkten är vägen här vägen otroligt viktig, säger Dan Brändström som bor längs vägen.

Oroas över transporter

Till och från salteriet skickas gods med lastbilar. Johan Berlin som är platschef på salteriet tror att indraget underhåll av vägen kan få allvarliga följder för transporterna.

– Tjälen påverkar ju mycket. Vi vet ju inte hur det ser ut om ett par år. Det kan ju vara katastrofalt för framför allt tunga lastbilar med släp som ska hämta burkar. Många tycker redan nu att det är krångligt att ta sig hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.