Traktorkortege från Örnsköldsvik till Birsta för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen manifesterade föreningen Landsbygdsupproret för att stoppa urbaniseringen av landsbygden. En traktorkortege med plakat körde från Örnsköldsvik ända till Birsta strax norr om Sundsvall.

Totalt deltog omkring 30 traktorer och ett antal lastbilar i manifestationen, som också ägde rum samtidigt på Norrmalmstorg i Stockholm och i skånska Höör.

– Lantbruket håller på att nedmonteras och sker det så försvinner allting annat också. Landsbygden behövs för det är ju någon som måste producera den mat vi äter, säger Fredrik Nordin, ordförande i Landbyggsupproret.

Stort intresse för uppropet

Det är dock inte första gången som uppropet äger rum, senast var 2016 och då ådrog sig händelsen stort massmedialt intresse.

– Vi hade kontakt med bland annat landsbygdsministern då. Den här gången hoppas vi också kunna få kontakt med politiker, säger Fredrik Nordin.

Bakgrunden till uppropet är att drivmedel blir dyrare, sjukhus läggs ned och att det blir dyrare för lantbrukarna att driva sin verksamhet på landsbyggden.

– De flesta som åker förbi oss gör tummen upp även om det går lite segt fram med traktorerna, säger Fredrik Nordin.

Se traktorkortegen på väg till Birsta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.