Att skotta snö i kyla belastar hjärtat hårt. Risken ökar för hjärtinfarkt, till och med död. Att hålla sig i form, värma upp och skotta lugnt utan att lyfta tungt minskar risken. Foto: SVT/Fredrik Sandberg, TT

Hör doktorns råd – minska risken för hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Under vinterns snöoväder tros minst en person i länet ha dött av hjärtinfarkt. Sambandet mellan snöskottning och hjärtinfarkter är tydligt – men det går att minska risken.

Träningsvärk, ömma leder och ryggskott är vanliga påminnelser om att man skottat snö dagen före. Men för vissa blir det inte ens någon morgondag.

Överläkare Björn Byström på hjärtmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus berättar att flera studier visar på ett samband mellan stora snöfall och ett ökat antal hjärtinfarkter – som i cirka tio procent av alla fall är dödliga.

Bra att röra sig

– Fysisk aktivitet är generellt väldigt bra, nästan vid alla former av hjärtsjukdomar är det bra med träning ledd av sjukgymnast, men just snöskottning är en annan typ av aktivitet där man hastigt ökar behovet av syre i musklerna. Man tar i med armar och ben samtidigt, pulsen går upp och blodtrycket ökar och det ger en belastning som kan bli farlig.

Vinterväder, med blåst och kyla, gör inte saken bättre.

-– Blodkärlen, även kranskärlen, drar ihop sig så om hjärtat redan har syrebrist blir den värre av kyla.

Generellt sett drabbas män mer än kvinnor av hjärtinfarkter men faktorer som övervikt och rökning spelar också in. Samt att förkalkningen av blodkärlen ökar med åldern. Björn Byströms råd för att minska risken att drabbas är egentligen ganska enkla.

Värma upp före

– Jag tycker att man ska hålla i gång med fysisk aktivitet hela året så man är förberedd på snöskottningen. Det kan vara klok att värma upp lite innan också, ta en promenad runt kvarteret till exempel. Ha inte för bråttom vid skottningen och använd en lite mindre spade än den största snöbjörnen.

– Har man en hjärtsjukdom som kan vara allvarlig är det nog klokast att avstå helt från snöskottning – men inte från promenader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.