Skuleskogens nationalpark Foto: Erik Mårtensson, TT

Trängsel i naturreservaten

Publicerad

I coronatider söker sig fler ut i naturen och länsstyrelsen ser en kraftig ökning av antalet besökare i naturreservaten.

Att fler människor rör sig ute och besöker reservaten är något som de ansvariga på länsstyrelsen gläds åt. Men samtidigt innebär fler människor en ökad smittrisk. Därför anpassas nu verksamheten vid de större besöksanläggningarna för att minska riskerna.

 • Naturum Höga Kusten – Naturvägledningen har flyttat utomhus och utställningen inne i byggnaden håller tillfälligt stängt. Naturvägledning finns också på sociala medier och webb. Restaurangen är öppen och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
   
 • Skuleskogens nationalpark – Stugorna i nationalparken är fortsatt öppna, men länsstyrelsen avråder från övernattning och rekommenderar tält.
   
 • Trysunda – Gästhamnen och vandrarhemmet planeras att öppnas runt midsommar. Vandrarhemmet minskar antalet bäddar och restaurangen satsar på hämtmat.
   
 • Högbonden – Eftersom det inte går att ta sig till Högbonden med allmänna kommunikationsmedel måste alla gäster resa dit med gemensam turbåt. Det krävs anpassningar för att kunna hålla den sociala distanseringen på ön. Länsstyrelsen följer utvecklingen i länet samt regeringens och myndigheternas riktlinjer, och planerar att fatta beslut om sommarens vandrarhemsverksamhet i början på juni.
   

– Genom dessa åtgärder och genom att var och en visar hänsyn och tar personligt ansvar, kan vi alla hjälpas åt att bidra till att vi kan njuta säkert av naturen i länet, säger Torbjörn Engberg, chef på länsstyrelsens enhet för Skyddad natur i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen rekommenderar också alla naturintresserade att undvika trängsel genom att leta upp något lite mer okänt område. I Västernorrland finns över 200 skyddade naturreservat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet