Träning under cancerbehandling minskar symptom

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att med träning under pågående cancerbehandling kan man minska biverkningar och att med träning kan man minska risken för cancer.

Det finns en ny studie som heter Opti-Train. Forskarna har sett att en viktig komponent är att köra riktigt hård träning under en kort intensiv period. För att sprida kunskap till övriga landet höll man nyligen ett seminarium i Sundsvall anordnat av Cancerfonden.

– Det lindrar symptomen väldigt mycket. Våra data visar också att om man kombinerar träningen styrka och kondition under pågående behandling så har man störst lindring av symptom och en förbättrad livskvalité under den perioden, säger Yvonne Wengström professor Karolinska Institutet.

Minskar tröttheten

Ted Modén drabbades av lymfcancer 2015 och hans cancersjukdom har också gjort att han fått känsliga ögon.

Han menar att träningen har gjort stor skilllnad för honom.

– Kroppen säger ju till en att man ska vila. Det är ju det som det blir av en cytostatikabehandling. Men när jag började gå och röra på mig mera så försvann ju en del av biverkningarna. Man fick mycket mindre illamående. Man får som en blymössa på huvudet som är en otrolig trötthet och när jag började träna mer och mer så försvann det där, berättar Ted Modén.

240 kvinnor i studie

Ted fick genom en läkare i Australien veta vad viktigt det är med träning under cancerbehandling. I studien som som startade i Stockholm 2013 ingick 240 kvinnor med bröstcancer.

– Nu har vi tillräckligt med evidens för att säga att det är väldigt bra att träna. Det minskar den här ofattbara tröttheten som patienterna upplever. Man blir gladare under behandlingen och kan fokusera på något som är mer normalt i livet än att bara vara sjuk, säger Yvonne Wengström.

Bör ingå i standardbehandling

Det är dags nu menar forskarna att erbjuda träning som en del av standardbehandling för alla patienter med cancer sjukdom.

– Vi jobbar ju jättehårt nu för att implementera resultaten inte bara inför vår studie utan även för de studier som börjar bli färdiga med resultat. Vi har tillräckligt evidens idag för att införa träning som en del utav behandlingen för cancersjukdom och det bör vi göra i hela Sverige. Det finns initiativ i andra länder. Vi ska inte vänta längre nu, säger Yvonne Wengström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.