Foto: Sören Andersson, TT

Travbongen går i graven

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet måste den som spelar på Sveriges travbanor registrera sig. Att som förr satsa pengar och få ett anonymt spelkvitto, eller bong som det kallas, kommer inte längre att vara möjligt.

Enligt den nya spellagen ska man nu, precis som vid online-spel, uppge namn, adress och personnummer eller motsvarande. Spelaren ska också kunna identifiera sig.

Ville ha uppskov

ATG har velat ha mer tid till en omställning av de gamla terminalerna på Sveriges travbanor men någon sådan blir det nu inte. Lotteriinspektionen har meddelat att det inte kommer att utfärdas någon dispens.

Jens Berglund, travbanechef för Bergsåker och Dannero, är inte orolig för att spelandet på banorna ska minska.

– Vi är förberedda på det här, vi har sju terminaler på Bergsåker, likadana som spelombuden har.

Spelarna ligger före

Dessutom har kunderna redan fått nya vanor. Berglund berättar att 70-80 procent av de som besöker banorna redan idag spelar via Internet.

Registreringen av spelare är ett försök att komma åt möjligheten att använda travbanan för att tvätta svarta pengar.

– Det här görs för att det ska vara rena pengar i farten i samhället, säger Berglund.

Premiär vid V75

Den 5 januari är det V75 på Bergsåker och det är det första stora evenemang där de nya reglerna gäller. På Dannero startar tävlingssäsongen 31 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.