Åklagare Marlene Forsman har lett förundersökningen mot tre personer inom företaget som skötte sjuktransporten. Foto: TT/SVT

Kvinna dog i snödriva efter sjukresa – tre personer i taxibolaget åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna lämnades av utanför sitt hem efter en sjukresa. Hon hittades död i en snödriva utanför huset dagen därpå. Nu ställs tre personer i taxibolaget till ansvar för händelsen, däribland chauffören.
– Det är oerhört viktigt med rutiner i den här typen av verksamhet, säger Marlene Forsman, åklagare.

Det var i samband med snöovädret i februari i fjol som taxichauffören lämnade av kvinnan, som var i 75-årsåldern, utanför hennes bostad på en mindre ort i Kramfors. Hon kom aldrig fram till sin ytterdörr utan hittades död ute i snön.

Händelsen ledde till en polisanmälan och åklagaren inledde en förundersökning om brott några dagar senare men det har tagit drygt ett år att väcka åtal. Under tiden har också brottsrubriceringen ändrats från ”vållande till annans död” till ”framkallande av fara för annan”.

– Den rättsmedicinska utredningen har inte kunnat fastställa att det var just nedkylning som gjorde att hon avled, säger Marlene Forsman, åklagare.

Brist på rutiner kan ge stora konsekvenser

Hon bygger i stället sitt åtal på resonemanget kring taxibolagets ansvar.

– Jag ser det som att taxibolaget är en del av samhällsnyttan, det är därför viktigt med rutiner i den här verksamheten. Det får oerhörda konsekvenser när rutiner saknas för att säkert lämna personer med särskilda behov, säger hon.

Enligt åtalet lämnades kvinnan cirka 40 meter från hennes ytterdörr, men taxichauffören försäkrade sig inte om att hon kom in i bostaden, trots att det var kallt, kraftigt snöfall och blåst.

Straffskalan för framkallande av fara för annan är från böter upp till fängelse i högst två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna död i snöoväder

Mer i ämnet