Tre års väntan på tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på narkostider i sjukhustandvården drabbar hårt. Sara som har av svår epilepsi fick beskedet att hon måste vänta tre år på en beökstid hos sjukhustandvården.

– Det är tänder som har gått sönder. Det är infektioner som blir i tänderna i och med att jag bara har rötterna kvar. Det blir inflammerat i hela munnen, säger Sara.

Sara heter egentligen någonting annat. Hon är epileptiker och har dåliga tänder på grund av sjukdomen. Epilepsin gör att hon behöver sövas under läkarbehandlingen, och ingreppet faller därmed under sjukhustandvården. Så långt ser det ut som det ska, men så kom beskedet att hon inte får någon behandling förrän om tre år, trots de svåra besvären.

– Jag har värk på nätterna, tandvärk, kan somna klockan fyra. Till slut blir det slut på all ork, säger Sara.

– Vården fungerar inte. Jag tänker inte betala med mitt liv för att sjukvården, politiker inte kan komma till sans med Sundsvalls sjukhus, för att de ska dra in fyra miljoner. Men patienterna ska inte behöva betala med sitt liv, säger hon.

Fler epileptiker drabbade

Enligt vårdgarantin ska man få behandlig inom 90 dagar och om den inte kan ges inom vårdgarantins tidsgräns, ska man erbjudas vård någon annanstans. Men beslutet om tre års väntetid för Sara ligger fast. Och hon är inte ensam. Yvonne Flodén har en dotter med epilepsi, och hon vittnar om att det finns fler.

– Det är väl den här toppen på isberget, hon är en utav många som sitter i kläm. Det är den här processen att man hela tiden blir studsad fram och tillbaka, säger Yvonne Flodén.

Ingen prioriterad grupp

Tandvården på sjukhuset har bara narkostider en dag i veckan och de räcker knappt till de prioriterade grupperna som ofta får vänta flera månader. Under tiden som vi arbetat med inslaget om Sara så har hon flyttats till en av de prioriterande grupperna men hon har inte fått någon ny tid. Och för alla andra som inte är prioriterade gäller fortfarande beskedet om tre års väntetid.

– Några patienter behöver ju tillgång till tandvård under narkos och då behöver vi ju också sjukhusresurser. Då har vi några patienter som behandlas där, och där har vi haft problem med tillgänglighet i sundsvallsområdet, säger Bo-Göran Danielsson, chef för Folktandvården i Västernorrland.

Finns det risk att det blir längre väntetid än tre år?

– Tre år betyder i det här fallet att vi inte kan ge tider till de oprioriterade grupperna, men vi hoppas ju naturligtvis att vi kommer att kunna ha resurser så att vi i framtiden även kan ta hand om de oprioriterade vuxna patienter som önskar tandvård under narkos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.