Tre dog i bränder 2015

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Västernorrland omkom i bränder under 2015. Det visar statistik från MSB.

Statistiken från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar att det totalt i landet omkom 113 personer i bränder. Från Brandskyddsföreningen hävdar man att ett bättre brandskydd för äldre skulle rädda liv:

– Alla kan drabbas av brand, men äldre är särskilt utsatta när branden inträffar. Varje vecka brinner en pensionär inne i sitt eget hem, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Enligt Brandskyddsföreningen är de som omkommer i många fall äldre, ofta över 80 år. De har varit ensamma i sin lägenhet när branden brutit ut och inte själva kunnat släcka eller ta sig ut. Rökning är ofta orsaken bakom dödsbränder.

– En fungerande brandvarnare är grunden i en bostads brandskydd men för den som är särskilt riskutsatt krävs ofta ytterligare åtgärder. Det kan exempelvis vara att komplettera brandvarnarens ljud med blixtljus och vibration, säger Per Karlsson, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Brandskyddsföreningen vill att alla kommuner i Västernorrland ska ha med brandskydd i bedömningen när äldre får hjälp att anpassa sitt hem. Det skulle ge ett ökat skydd mot brand.

– Så länge inte alla kommuner i Västernorrland erbjuder ett individanpassat brandskydd är det viktigt att anhöriga hjälper sina äldre familjemedlemmar att brandskydda hemmet, säger Anders Bergqvist på Brandskyddsföreningen.

Sett över en längre tidsperiod har antalet omkomna i bränder i riket minskat något i förhållande till befolkningsmängden. Förra året ökade antalet bränder med dödlig utgång och antalet omkomna var det högsta på fem år. Allt enligt Brandskyddsföreningen.

Så skyddar du hemmet från brand

Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare bör finnas i alla hem.

– En spisvakt stänger av spisen om plattan glömts påslagen.

– En mobil sprinkler placeras där den boende lagar mat eller röker.

Flamsäkra sängkläder hindrar att brand startar vid rökning i sängen.

– Ett rökförkläde hindrar att en tappad glödande cigarett utvecklas till brand.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.