Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ö-vikspolitikern Anna-Britta Åkerlind (C), om kommunens dilemma: ”Vi gör vad vi kan, men vi kan inte tävla med de planerade etableringarna i norr”, säger hon. Foto: SVT

Trots het arbetsmarknad – befolkningen i Örnsköldsvik minskar

Publicerad

Arbetsmarknaden är stekhet i Örnsköldsvik, men just nu minskar invånarantalet istället för att öka.

Inflyttning av arbetskraft är ett måste – men ett hinder är att både kommunen och länet hamnat i skuggan av de planerade gröna etableringarna i nordligaste Sverige.

Örnsköldsvik med sina 56 000 invånare behöver växa. Kommunen ser ut att vara på väg in i en långvarig högkonjunktur och behöver få till inflyttning för att möta arbetskraftsbehoven de närmaste åren.

Men, det tycks vara lättare sagt än gjort.

I skuggan av nordligare satsningar

Problemet är att både kommunen och länet i stort verkar lite, ja, bortglömt.

– Resten av Sverige ser inte det som händer här hos oss, konstaterar Anna-Britta Åkerlind (C) kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

– Vi kan inte mäta oss med planerna som finns i norr eller näringslivet i södra Sverige, det som händer här är av en annan karaktär, säger hon.

Kommunen jobbar med tillväxtplaner

– Vi är befolkningsmässigt ett litet län, och vi har få riksdagsledamöter som ju ska fungera som vår förlängda arm.

Samtidigt jobbar kommunen vidare med egna planer för tillväxt.

Det tydligaste exemplet är planerna på Stadsdel 2030, en ny del av staden där drygt 2 000 personer ska bo. Området sträcker sig sydöst längs Örnsköldsviksfjärden med Modo Hockeys hemmaarena som riktmärke,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.