Tidigare i veckan ställde vädret till med stora trafikproblem på flera platser i Västernorrland. Värst var det kanske i den ökända Saltviksbacken på E4 norr om Härnösands tätort, där kön med långtradare som inte tog sig fram i halkan var kilometerlång.
SVT har pratat både med polisen och åkeribranschen om hur den nya lagen om vinterdäck som trädde i kraft 2019 fungerar i praktiken, och vilka andra problem utanför lagtexten som kan göra att den tunga trafiken ändå får problem när det snabbt slår om till halt väglag.
Hör trafikpolisens gruppchef Henrik Widell och Sundfrakts vd Markus Sundström i videon här.
Vinterdäckslagen – detta gäller
- Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december – 31 mars, om vinterväglag råder. Gäller såväl tunga som lätta fordon, och även utlandsregistrerade fordon.
- Det är tillåtet att ha dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
- Samtliga däck på bilar med en totalvikt över 3500kg ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag. Släpfordon ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.
- Om fordon med en totalvikt under 3,5 ton har dubbdäck måste också ett släp som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.
- Om släpvagn med totalvikt av 3 500 kg eller lägre dras av bil som har en totalvikt över 3 500 kg och som har dubbade däck ska, då vinterväglag råder, även däcken på släpvagnen vara dubbade.
Definition av vinterväglag: När det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör ytterst om det råder vinterväglag på den plats där du befinner dig.
Det finns vissa undantag från kravet på vinterdäck, information om det hittar du här.
Källa: Transportstyrelsen