Tyst protest i Viksjö – underentreprenörer vägrar lämna vindkraftparken

Uppdaterad
Publicerad

Underentreprenörer vid Hästkullens vindkraftpark har inlett en aktion för att få betalt. Trots att flera underentreprenörer uppger att de beordrats lämna byggarbetsplatsen har de bestämt sig för att stanna kvar.

Det rör sig om en tyst protest som inletts i dagarna. Enligt uppgifter till SVT har ägarna till ett 30-tal maskiner i området beslutat sig för att stanna kvar trots att de uppmanats ge sig av.

– Vi har fått mail och telefonsamtal från Nordex där man uppmanar oss att lämna parken för att ge plats för nya entreprenörer, men det kommer inte att ske. Vi vill ha betalt först, säger en av entreprenörerna till SVT Västernorrland.

Vindkraftparken Hästkullen

På kollissionskurs

I bakgrunden finns givetvis den långvariga konflikt som uppstått i entreprenörskedjorna i vindkraftparken. Byggherren Nysäter Wind har uppgett att de betalat alla fakturor till Nordex men sedan har pengarna fastnat någonstans i entreprenörsledet där totalentreprenören Nordex och deras huvudentreprenör Active Works hamnat på kollissionskurs.

I månader har de underentreprenörer som ligger längst ner i entreprenörskedjan väntat på pengar. Vid årsskiftet gick Nordex in och reglerade vissa skulder men flera underentreprenörer i parken väntar fortfarande på betalning, eller anser sig inte ha fått fullt betalt.

Provokativt mail

Det mail som entreprenörerna uppger sig ha fått från Nordex i förra veckan har inte lugnat ner situationen, snarare tvärtom.

– Att vi skulle lämna Viksjö utan att ha fått betalt kan de bara glömma. Många av oss har fått löfte om att uppdraget i Viksjö skulle vara långvarigt men nu vill de plötsligt att vi ska försvinna utan att vare sig ha fått betalt eller fått hjälp med transportkostnaderna, säger en entreprenör från södra Sverige.

Upplevts hotfullt

SVT har varit i kontakt med Nordex som ännu inte velat kommentera den uppkomna situationen. Vi har även ställt frågor om mailet som enligt uppgift ska ha skickats till underentreprenörerna. Det innehåller en del drastiska formuleringar om att utrustning och maskiner ska ha avlägsnats senast idag, fredagen den 21 februari; ”I annat fall kommer vi behöva se över andra åtgärder för att hantera detta”.

Vad som åsyftas med ”andra åtgärder” är oklart men entreprenörer i området har uppfattat det som hot om en tvångsförflyttning.

– Då gör dom sig skyldiga till egenmäktigt förfarande, säger en maskinägare.

”Utbredd frustration”

Underentreprenörernas branschorganisation, Maskinentreprenörerna,  säger till SVT att rättsläget är oklart och ett flera småföretagare tagit uppdrag i Viksjö i god tro. Det har funnits en utbredd uppfattning att ägarbolagen, tyska energijätten RWE och investeringsbanken Credit Suisse,  gjort Hästkullen till ett säkert projekt.

– Men så  verkar det ju inte riktigt vara och jag har stor förståelse för den frustration många känner, säger Hampe Mobärg, tidigare vd och numera senior rådgivare i Maskinentreprenörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet