Foto: TT

Tusentals riskerar körförbud

Publicerad

De nya besiktningsreglerna gör att vissa fordon fått ett tidigare datum för nästa besiktning. 4 400 fordonsägare i Västernorrland har nu bara drygt en månad på sig innan de får körförbud.

Transportstyrelsen har räknat ut att 7 912 fordon i Västernorrland ska vara besiktigade den sista maj. Men statistiken visar att bara drygt 3 500 genomgått kontrollen.

4 400 fordon måste alltså hinna rulla förbi besiktningsmännens skarpa blickar och rosthackor under kommande månad, annars väntar körförbud.

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Få besiktigade A-traktorer

Den 20 maj införs också krav på kontrollbesiktning för landets drygt 16 000 A-traktorer. I Västernorrlands län finns 854 stycken och hittills har bara 77 av dessa genomgått en giltig kontrollbesiktning.

Sök och få svar

Transportstyrelsen uppmanar nu alla fordonsägare att kontrollera vilket besiktningsdatum som gäller för deras fordon. Detta kan göras på www.transportstyrelsen.se.

Besiktningregler för personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.