SVT:s reporter Hans Lindblom ger här en färsk, övergripande rapport från snöovädrets Västernorrland tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Tusentals strömlösa – besvärligt på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid kvart i niotiden på tisdagen var drygt 5000 hushåll i länet utan el på grund av snöovädret som dragit in över länet. Runt 4000 av de strömlösa hushållen finns i Ångermanland. Förhållandevis få olyckor har hittills inträffat, ingen med allvarligare personskador.

Hör vår reporter Hans Lindbloms morgonrapport här.

Det är Kramfors kommun och framför allt Höga kustenområdet som drabbats värst av elavbrott. I hela kommunen var omkring 3000 Eonkunder utan el tidigt på tisdagsmorgonen.

Längs kusten har det blåst kraftigt hela kvällen, natten och morgonen och på Höga kustenbron rapporteras hårda vindbyar.

Snöoväder över Västernorrland

Trafikverket rapporterar om besvärliga väg- och trafikförhållanden framför allt på mellanstora och mindre vägar med snörök, drivbildning och dålig sikt på grund av det intensiva snöandet.

Under förmiddagen väntas nederbörden dra bort norrut över Medelpad medan snöfallet fortsätter under större delen av dagen i Ångermanland.

I Örnsköldsvik väntas runt 30 millimeter nederbörd under tisdagsdygnet vilket motsvarar upp emot tre decimeter nysnö.

Värst i Ångermanland

SMHI uppdaterade på tisdagsmorgonen vädervarningen för Västernorrland och klass 3-varningen ligger kvar för nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. I övriga länet råder nu klass 2-varning.

Prognosen säger 40-70 centimeter nysnö under tisdagsdygnet, i kombination med friska ostliga vindar som vid kusten blir hårda. Snöfallet mattas av i de södra länsdelarna under tisdagen.

Varningen gäller hela dagen och fram till natten mot onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet