Ur förundersökningen Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

TV-piraten: ”Det är mitt examensarbete”

Uppdaterad
Publicerad

33-åringen som misstänks för att ha tillverkat och sålt olaglig avkodningsutrustning hävdar att han är oskyldig. Han uppger att utrustningen används i ett examensarbete.
– Jag har väl egentligen inte skrivit uppsatsen, säger 33-åringen i polisförhör.

Den 33-åring från Örnsköldsvik som pekas ut som huvudman i ett pirat-tv-nätverk förnekar brott. Mannen säger i polisförhör att han har gjort ett universitetsarbete om smart cards, olika typer av kort med chip. Det stora antalet kort förklarar han med att han har utvärderat skillnaden mellan korten.

”Inga kommentarer”

När förhörsledaren pressar 33-åringen om vilket program han har använt för att jämföra korten vill han inte kommentera det. Inte heller hur han har dokumenterat skillnaderna:

Förhörsledaren: Hur dokumenterade du dessa skillnader då?

33-åringen: Jag har väl egentligen inte riktigt satt mig ned och skrivit uppsatsen. Först måste man egentligen ta reda på vad det handlade om och förstå saker bättre. Man tar ju först reda på saker.

Förhörsledaren: Så du menar att det var ditt ”förarbete” som du höll på med när polisen gjorde husrannsakan i ditt hus?

33-åringen: Ja.

Förhörsledaren: Varför behövde du då så många kort?

33-åringen: Nämen bara… ska man ta reda på något så ska man väl ta reda på det. Det var väl ett av kriterierna tyckte vi, att det gick att jämföra flera kort. Ett kort, då är det ju som att jämföra en bil med samma bil. Man behöver ju fyra bilar att jämföra med varandra.

Ingen dokumentation

Förhörsledaren frågar 33-åringen om vad han har kommit fram till i sitt examensarbete, men får inget svar.

Förhörsledaren: När du skulle du dokumentera dina upptäckter?

33-åringen: Ja, alltså, man måste ju först förstå vad man tittar på. Innan man lär sig och förstår kan man inte dokumentera ordentligt. Och så måste man tänka på hur man vill strukturera det och så.

Förhörsledaren: När skulle du börja med den faktiska uppsatsen?

33-åringen: Under våren. Så nu har jag väl en månad på mig att lämna in den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer