Mannen upptäcktes genom en husrannsakan hemma hos honom. Foto: SVT

TV-pirater åtalas – Öviksbo krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man från Örnsköldsvikstrakten åtalas för att ha tillverkat och sålt olaglig avkodningsutrustning för gratis TV-tittande. Han krävs nu på drygt två miljoner i skadestånd.

Sammanlagt sju personer, varav fem från Örnsköldsvikstrakten, åtalas i härvan. Sex av dem är kunder som köpt utrustning för illegalt och gratis TV-tittande – men det är 33-åringen som är målets obestridlige huvudman.

Mannen åtalas misstänkt för att under nästan fyra års tid bedrivit verksamhet där han tillverkat och sålt utrustning för att kunna avkoda digitala TV-sändningar från mediabolagen Canal Digital och Viasat och titta olagligt och utan att betala.

Drygt två miljoner i skadestånd

33-åringen tros ha tjänat hundratusentals kronor på det hela.

– Jag påstår att verksamheten har varit affärsmässig, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Canal Digital och Viasat är målsägare i ärendet och kräver nu 33-åringen på sammanlagt 2 089 002 kronor i skadestånd.

LÄS MER: Åklagaren: Vanlig företeelse men svårupptäckt

Enligt åtalet har 33-åringens brottsliga verksamhet inletts sommaren 2012 och pågått ända till i februari i fjol när det hela avslöjades och utredningen inleddes.

Sex av de åtalade var kunder

Internationella åklagarkammaren i Stockholm har lett förundersökningen och har nu lämnat in en stämningsansökan till Ångermanlands tingsrätt.

Åtalet omfattar alltså sammantaget sju personer; de övriga sex är kunder till mannen som enligt åklagarens gärningspåstående har köpt och använt avkodningsutrustning som 33-åringen tillverkat. Alla sex nekar till brott.

Fyra av de sex övriga åtalade är alltså också från Örnsköldsvikstrakten.

Gratistittade i drygt halvår

Samtliga fyra kopplade enligt åtalet upp sig illegalt mot TV-bolagens tjänster i juli 2015 med hjälp av utrustning de köpt av 33-åringen och kunde sedan gratistitta i drygt ett halvår innan bubblan sprack. De stäms nu på 9184 kronor vardera av de båda mediabolagen.

De övriga två åtalade männen är från Stockholm respektive Umeå.

Rättegången hålls i Ångermanlands tingsrätt i höst.

Fler härvor

Liknande brott har utretts på andra platser i Sverige. I Jönköping dömdes tre män att betala miljonbelopp i skadestånd för olagligt användade av avkodningsutrustning för ett år sedan.

Också i Malmö och i Halland har polisen utrett liknande brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.