• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: TT

Stora skadestånd för pirat-tv

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män från Jönköping dömdes idag av Jönköpings tingsrätt för inblandning i en omfattande härva med pirat-tv. Två av männen döms till villkorlig dom och skadestånd i mångmiljonklassen, medan de två övriga får dagsböter.

De fyra åtalade jönköpingsborna döms alla för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Men enbart två anses av tingsrätten vara skyldiga till att ha sålt utrustning vidare som har gjort att hundratals andra har kunnat se betal-tv utan att betala till bolagen. Det båda döms till villkorlig dom, och ska samtidigt gemensamt betala 16,9 miljoner kronor i skadestånd till bolagen Comhem, Canal Digital och Viasat.

Huvudmannen medgav delvis inblandning i nätverket under rättegången men hävdade att det rörde sig om ett kompisnätverk med cirka 20 personer. De andra männen erkände att de haft utrustning hemma men nekar till att ha sålt abbonnemang vidare.

– Vi har inte hunnit läsa hela domen, men min klient ifrågasätter skadeståndet, säger Marcus Johansson, huvudmannens försvarare.

Användarna ska ha betalat runt 1500 kronor om året för att få tillgång till tjänsten, enligt åklagaren.

”För stort skadestånd”

Försvaret menar att det inte är styrkt hur många användare och under hur lång tidsperiod pirat-tv nätverket funnits och att tingrätten därför uppskattat vad som är skäligt i ett skadestånd.

– Vi menar att det inte är korrekt framräknat. Vi kommer kolla vidare på detta nu, säger han.

De båda övriga männen döms enbart till 50 dagsböter för att själva ha använt de pirattillverkade korten.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff i två av fallen, men tingsrätten går alltså på en annan linje. Rätten anser inte heller att åklagaren kunnat bevisa att männen har haft så många kunder som man hävdat , drygt 2500, utan enbart några hundra. Åklagaren Henrik Rasmussen kan idag inte kommentera domen.

– Jag är på semester och har inte hunnit att läsa den än. Därför gör jag inga kommentarer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.