TV4 lägger ned lokala nyhetssändningar

Uppdaterad
Publicerad
TV4:s lokala nyhetssändningar upphör och ersätts av 25 inrikesreportrar på riksredaktionen. Reportrarna placeras på nio orter. Det föreslår TV4:s ledning i ett preliminärt inriktningsbeslut som nu ska förhandlas med facket.

Nedläggningen innebär att TV4:s redaktionen i Sundsvall försvinner.  I Östersund blir en tjänst kvar som ska leverera nyheter till rikssändningarna. 

– Vi har inte riktigt hunnit ta in det än, men spontant så känns det förjäkligt, säger Hans Holmgren, nyhetschef på TV4 Sundsvall, som liksom resten av redaktionen fick beskedet i dag.

Totalt berörs cirka 140 personer runt om i landet. ”Därmed blir detta ytterligare en i raden av neddragningar som drabbar den svenska lokaljournalistiken” konstaterar TV4-Gruppen själva i ett pressmeddelande.

– Lokalredaktionerna runtom i landet har med stort engagemang levererat högkvalitativ nyhetsjournalistik och jag känner med alla de duktiga journalister som nu drabbas. Tyvärr är det här nödvändigt för att vi ska kunna göra relevant journalistik också i framtiden. Genom att utöka riksredaktionen med 25 fast stationerade reportrar som bor och lever sina liv utanför Stockholm vill vi göra våra nationella sändningar mer angelägna för hela Sverige, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle, TV4-Gruppen.

Produktionsbolaget Nyhetsbolaget, som liksom TV4-Gruppen ägs av Bonnier, drabbas hårt av förslaget. Cirka 140 av 165 tjänsterna försvinner. Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner. De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg kommenterar i ett eget pressmeddelande:

– Nedläggningen av lokal-tv är ett hårt slag för Nyhetsbolagets alla medarbetare runtom i landet. Jag kan inte nog uttrycka min uppskattning för den höga journalistiska nivå som lokal-tv lyckas leverera med begränsade ekonomiska resurser. När jag rest runt till våra lokala tv-stationer har jag imponerats av den konstruktiva och positiva andan. Nyhetsjournalistiken är satt under hård press och de strukturella förändringarna påverkar alla medieaktörer. Det gäller inte minst inom lokaljournalistiken. Ur ett publicistiskt perspektiv är det ytterst beklagligt.

På TV4:s lokalredaktion i Sundsvall är man besvikna över beslutet.

– Vi på redaktionen i Sundsvall är ganska luttrade och har varit med om många förändringar. Vi är vana vid att det blåser, men det här kom verkligen som en chock, säger Hans Holmgren på TV4 Sundsvall.

Förändringen planeras att genomföras i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV4 lägger ner

Mer i ämnet