Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den juridiska tvisten mellan företagen bakom det skandalomsusade vindkraftsprojektet Hästkullen i Viksjö är avgjord i internationell domstol. Och underentreprenörerna förlorade – igen. Foto: SVT

Förlorarna i vindkraftbråket: Underentreprenörerna – ”Nu väntar konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Den juridiska tvisten mellan företagen bakom det skandalomsusade vindkraftsprojektet Hästkullen i Viksjö är avgjord i internationell domstol. Och underentreprenörerna förlorade – igen.

– Nu väntar konkursen runt hörnet, säger en av dem.

Han är en av dem som förgäves väntat länge på lön för sitt företags arbete med en av Europas största vindkraftsparker.

– Helt obegripligt, jag var helt säker på vinst för Active Works och att vi skulle få tillbaka våra pengar. Hela den här processen har drivit mig till vansinne, säger entreprenören.

Konkursförvaltaren: ”Inga pengar”

Avgörandet i målet innebär att de underentreprenörer som lockades till Viksjö står som förlorare. Till dem blir det inga pengar, det bekräftar konkursförvaltaren Lars Ehrstedt.

– Ett överskott i processen skulle ha redovisats till konkursboet men det är bara att konstatera att det blev plus minus noll, säger han.

Underentreprenörer som väntat på pengar sedan konkursen inleddes har hoppats att få del av skadeståndet. Nu blev det inte så.

Drabbad företagare

En av de som hoppats på utdelning är en maskinägare som säger sig ha legat ute med 20 miljoner i obetalda räkningar efter vindkraftbygget i Viksjö. Han berättar att han hankat sig fram i väntan på domen som skulle rädda situationen.

– Hoppet är det sista som överger en, men nu väntar konkursen runt hörnet, säger han.

I videon hör du vår reporter Pierre Ragnehag som varit i kontakt med flera företagare som inte vill prata öppet om hur de drabbats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.