Ubåtsjakt utanför Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har bestått av en intensiv ubåtsjakt i Stockholm. Men enligt författaren Joakim von Braun är det inte bara huvudstaden som fått främmande besök utan de ska även ha förekommit här – i Sundsvall.

De senaste dagarna har en intensiv jakt skett på vad som beskrivs som ”främmande undervattensverksamhet” utanför Stockholm. Men nu menar författaren Joakim von Braun att det har förekommit främmande undervattensverksamhet även utanför Sundsvall de senaste tre åren.

Jakt utanför Sundsvall

1983 bedrevs en intensiv jakt på ubåtar utanför Sundsvall. Det släpptes sjunkbomber och sprängdes minor. Men någon ubåt hittades aldrig.
Men nu menar författaren Joakim Von Braun, som bland annat har skrivit en bok om sovjetisk och rysk undervattensverksamhet, att det har förekommit främmande undervattensverksamhet utanför Sundsvall så sent som de senaste tre åren.
– I arbetet med min bok så har jag blivit visad kartblad där marinen har uppfattat trolig undervattensverksamhet under tiden 2011-2013.

Försvarsmakten är tyst

På försvarsmakten säger man att man inte kommenterar eller går in på detaljer om och var eventuella undervattenskränkningar har ägt rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.