Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ulla hittade en älg i snödrivan

Uppdaterad
Publicerad

En annorlunda naturupplevelse fick Ulla Svensson från Överskog i Utansjö i Härnösands kommun uppleva i fredags. En älg hade ramlat och fastnat på rygg i en frusen snödriva.

– Vi fick gräva. Lyckan när hon gav sig iväg var total, berättar Ulla Svensson för Mittnytt.

Egentligen var det grannen, Ragnar Olsson, som gjorde upptäckten. Han hade varit ute med sin stövare och gjort upptäckten. Då Ulla Svenssons make, Åke Engström, är jaktledare i trakterna var det dit telefonsamtalet gick.

– När vi kom närmare såg vi benen som sprattlade i luften. Vi vet inte hur länge den har legat där men jag är en stor djurvän så min tanke var direkt att vi tar hem den till ladugården och ser om den är skadad, berättar Ulla Svensson.

Men älgen låg där den låg. Snön var hårt packad på den gamla järnvägsbanken och älgen lyckades inte vrida på sig för att ta sig därifrån.

Drog i benen

– Vi försökte vända på den. Ragnar och Åke drog i benen och jag försökte lugna den genom att klappa henne på huvudet. Hur länge den har legat är svårt att säga men kanske hela natten. Älgen var helt orkeslös och svettig. Troligen har den gått och betat på en klippa ovanför och kanske har den halkat och landat som vi hittade den, berättar Ulla som sett många älgar i sina dar.

– Men då har det varit på håll eller så har dom varit döda, säger hon.

Lyckan total

Trion skottade försiktigt runt den allt mer skärrade ungkvigan och efter 15-20 minuter ungefär kunde älgen slutligen resa på sig. Utan att tveka gav den sig iväg in i skogen.

– Då var ju lyckan total! Det var så skönt att se att hon trots allt mådde bra.

Men bara några minuter senare dök älgen upp igen. I skogsbrynet stog hon och bara tittade på sina tre livräddare.

– Det var speciellt. Hon kom tillbaka en stund senare som om hon bara ville tacka för hjälpen.

Nästan oskadd

Älgen hade bara en liten skada på ena låret. I övrigt såg den helt oskadd ut när den sprang iväg. Och för det är Ulla Svensson lycklig idag.

– Ja, det är ju bättre att hon får leva så kan maken jaga henne i höst istället....

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer