I april 2015 beviljade bygg- och miljönämnden i Kramfors dispens från strandskyddet, för att dra fram en skogsbilväg till tre fritidshus på en kuperad halvö ute vid havet i Höga Kusten. Fritidshusen kan bara nås med båt i nuläget. Delar av vägen skulle gå närmare än 100 meter från strandlinjen.
Upphävde beslutet
Länsstyrelsen i Västernorrland beslutade dock i juni samma år att upphäva beslutet. Både den stugägare som sökt dispensen och Kramfors kommun överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen i Östersund.
I yrkandet inför domstolens avgörande menade stugägaren att det som ska anläggas är en skogsbilväg med liten påverkan på naturen, som inte kommer att synas eller störa de som går längs stränderna.
Ett avslag ansåg stugägaren vara ”paragrafrytteri”. Att stugägarna börjar bli till åren anges också som argument för en väg, och även tillgänglighet för räddningstjänst och skogsvård med mera anges.
Allmänt intresse, anser kommunen
Stugägaren menade att det enskilda intresset väger tyngre än det allmänna, i detta fall. Kommunen menar å sin sida att det är ett allmänt intresse för kommunen att kunna nå stugområdet med exempelvis räddningstjänst och renhållning på ett bra sätt.
Länsstyrelsen påpekar i sitt yrkande att en anslutningsväg till enskilda fritidshus inte kan anses stämma överens med vad lagstiftningen menar med allmänt intresse. Länsstyrelsen menar att de sedan tidigare byggda fritidshusen uppförts under de då rådande förhållandena, utan väg.
Stort enskilt intresse, menar domstolen
Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att man delar Länsstyrelsens bedömning, och anser att
”...de argument nämnden anger för dispens inte är angeläget allmänt intresse.”
Vidare konstaterar domstolen att stugägaren har ett stort enskilt intresse i att väg ska byggas. Det enskilda intresset ska då prövas mot det allmänna intresset av strandskydd i det aktuella området.
Domstolen gör bedömningen att ett beslutet att inte bevilja dispens inte kan anses vara oproportionerligt enligt Europakonventionens artikel om egendomsskydd. Därmed avslås överklagan, och Länsstyrelsens beslut står fast.