Undersöker undret Resele

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som gör att byn Resele lyckas locka unga familjer att flytta in? Magdalena Pfaffl, forskare från James Cook university i Australien, är på plats just nu för att söka svaret.

Resele, en by 2,5 mil nordväst om Sollefteå, är vana vid studiebesök. Hit kommer människor från när och fjärran för att lära och inspireras av deras exempel.

Byn som har dragits med exakt samma problem som alla andra Norrländska inlandsbyar, har lyckats vända trenden. Här blir invånarna, visserligen inte fler, men yngre. När det gamla försvinner flyttar de unga in.

Magdalena Pfaffl påpekar att de Norrländska inlandsbyarnas problem, delas av byar runt om i hela världen. Hon har besökt och djupintervjuat närmare hundra invånare i glesbygdsbyar i Israel, Austraiein och Sverige.

– Det som är typiskt för alla välfungerande byar är att de fixar de själva. Det sitter inte och väntar på att regeringen eller något stort företag ska komma och hjälpa dem, utan de funderar själva ut vad som krävs för att de ska utvecklas, säger hon.

Om en by ska lyckas eller inte hänger därför till stor del på dess människor.

I Resele bor 600 personer, var sjätte, alltså cirka hundra personer är egna företagare. Det är också en av förutsättningarna för att man ska kunna bo i byn.

Och det har inte alltid varit så här i Resele, säger en av byns eldsjälar:

– Nej, det har det faktiskt inte utan man tog ett aktivt beslut 2007, att man skulle utveckla byn och få yngre att flytta in. Och det var en grupp unga som bestämde man sig för att jobba för det och så gjorde man det väldigt målmedvetet, säger Kerstin Kårén, bonde i Resele.

Behöver man en eldsjäl för att lyckas?

det behövs inte bara en, utan femton eldsjälar, Men det är det goda med en by, femton eldsjälar kan vända allt och göra byn till en fantastisk plats, säger Magdalena Pfaffl.

Är Resele ”en fantastisk plats”?

– Jag vet inte om det är DEN mest fantastiska platsen, men det är det som är så fascinerande med byar, var och en av dem är fantastiska på sitt eget sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.