13-åriga Loke Bouvin och Felix Kristiansson demonstrerade utanför kommunhuset i Timrå om att Skönviksbacken måste få finnas kvar. Foto: Hans Lindblom / SVT

Unga skidåkare demonstrerade utanför Timrå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Skönviksbacken i Timrå kanske inte kommer att kunna hållas öppen framöver har väckt ont blod framför allt hos kommunens unga alpinskidåkare.

– För mig som inte vill spela hockey betyder backen allt på vintrarna, säger 14-årige Svante Josefsson.

Stridslystna och utrustade med plakat och slagord demonstrerade 30-40 Timråbor, många av dem unga skidåkare, utanför kommunhuset på fredagsmorgonen.

Öppethållandet av Skönviksbacken under kommande säsonger är i dagsläget ett oskrivet kapitel. Ekonomin är ansträngd och sedan kommuens kultur- och tekniknämnd tackat nej till ett bidrag på en miljon kronor befarar nu många att backen kommer att hållas stängd framöver.

Namnlistor

Över tusen Timråbor ska ha skrivit på namnlistor för att backen ska hållas öppen även i framtiden.

På fredagsmorgonen uppvaktades kommunalrådet Stefan Dahlin (S) och kultur- och tekniknämndens ordförande Gunnar Grönberg (S) med ett krav: rädda Skönviksbacken.

– Backen betyder allt för mig på vintrarna. Vi är där varje dag. Jag vill inte spela hockey så Skönviksbacken är det som gäller för mig och mina kompisar. Mamma vill inte skjutsa mig till Sundsvall för att ålka skidor där, så om backen stänger här har vi ingenstans att vara på fritiden, säger 14-årige Svante Josefsson.

Det lagstadgade först

Kommunalrådet Stefan Dahlin stängde inte helt dörren för ett öppethållande av backen framöver.

– Vi måste först se till att de verksamheter som vi måste ha enligt lagen fungerar. Blir det pengar över är det inte omöjligt att vi kan hålla backen öppen, förklarade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.