Både bengaler och handgranater omfattas av amnestin. Foto: Jon Olav Nesvold/Mikael Fritzon/TT

Unik amnesti för explosiva varor

Publicerad

I dag startar landets första amnesti för explosiva varor. Dit räknas handgranater, pyrotekniska artiklar och krut till exempel.

– Det är någonting som regeringen beslutat om, precis som när det gäller vapenamnestin, säger Henrik Mähler, gruppchef och ammunitionsföreståndare hos polisen i Medelpad

Amnestin innebär att den som har en explosiv vara utan tillstånd frivilligt kan kontakta polisen och lämna uppgifter så att myndigheten kan hämta varan.

Oklart om det ökar

– Vi har fått se över våra rutiner så att vi har möjlighet att omhänderta det som dyker upp.

Han säger att det visserligen hör till rutinerna i vardagen, men att det är svårt att veta om det blir någon ökning av ärenden nu.

– Det vanligaste är att man i ett gammalt dödsbo hittar en gammal dynamitlåda, eftersom bönderna förr fick ha dynamit, säger han.

Polisen hämtar

Han påpekar också vikten av att låta grejerna vara där de är och att det är polisens jobb att hämta varorna.

– Det är jätteviktigt att veta att man ringer oss så kommer vi och tittar. Vi har en bombgrupp som åker runt och hämtar saker årligen. Ofast står det säkrast där det står, säger Henrik Mähler hos polisen.

OM AMNESTIN

Visa

Amnestin innebär att den som hanterar explosiva varor utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar om man kontaktar polisen och lämnar de uppgifter som behövs för att omhänderta varan.

För att få ansvarsfrihet krävs att Polismyndigheten har tagit om hand den explosiva varan. Den som kontaktar polisen har rätt att vara anonym.

Med explosiva varor avses till exempel handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar. Dit räknas också så kallade bengaler. (källa: Polisen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer