Foto: Hasse Holmberg/TT

Unik metod ska locka till byggande på landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

För att uppmuntra till strandnära byggande på landsbygden har Härnösands kommun använt sig av en unik metod. Flera hundra fastighetsägare i de aktuella områdena har fått anmäla intresse i en enkät. Nu är svaren sammanställda.

I en enkät till fastighetsägare i strandnära områden i Härnösands försöker kommunen hitta möjligheter till fler bostäder och fritidshus vid vatten i kommunen. Det handlar om landsbygdsutveckling i strandnära läge, LIS. Gensvaret från de tillfrågade var relativt stort, av 600 tillfrågade svarade cirka 180 att de är intresserade av att hjälpa till med tomter eller hus. Ytterligare cirka 20 bad om mer information.

– Nästa steg blir att kalla de intresserade till ett informationsmöte om hur man kan gå vidare för att sälja eller stycka av mark, säger Eva-Lotta Öberg, projektledare för Landsbygd 2.0.

Metoden väcker intresse

Hon påpekar att det inte är kommunen som köper marken utan att man hjälper de som är intresserade av att bygga på landet att hitta möjliga objekt.

Det här sättet att undersöka  är en unik metod som väckt intresse i många andra kommuner, skriver Härnösands kommun i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.