Runt 70 forskare i Europa har knutits till Mittuniversitetets projekt ”Euroflections”, en snabbanalys av kommande EU-valet. Två av de är Kajsa Falasca och Niklas Bolin.

Unik valanalys av Miun-forskare

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle gå snabbt och det skulle vara kort. Det var upplägget för ”Snabbtänkt” i höstas. 100 forskare skrev varsin analys om det svenska valet. Vårens upplaga heter ”Euroflections” – en snabbanalys av EU-valet över hela Europa.

Det skulle gå undan och vara tryckt och klart bara tio dagar efter valdagen. De deltagande forskarna fick hålla sig kort – max en sida var.

När ”Snabbtänkt” gjordes i samband med det svenska valet i höstas var det första gången greppet prövades i Sverige. Genomslaget för rapporten blev stort.

EU-valet 2019

”Ett smörgåsbord”

Nu tar forskarna på Mittuniversitetet projektet en snäpp vidare och ger sig på det kommande EU-valet i Sverige och Europa. Höstens ”Snabbtänkt” blir vårens ”Euroflections”

– Jag tycker man kan se det som ett smörgåsbord, säger Niklas Bolin, statsvetare och medlem i redaktionen för Euroflections.

Precis som förra gången är den här snabbanalysen lika mycket tänkt för en bred publik som för forskare.

Euroflections skiljer sig på en väsentlig punkt från Snabbtänkt – den här gången är det huvudsakligen utländska forskare som bidrar.

Fylla tomrummet

Vad är då själva vitsen med just  en snabbanalys?

– Det handlar om att fylla tomrummet mellan mediers dagliga rapporter och forskningens avhandlingar som kan komma först efter år, säger Kajsa Falasca, universitetslektor och även hon medlem i redaktionen för Euroflections. 

Förutom Bolin och Falasca ingår även Lars Nord och Marie Grusell i redaktionen.

Det är cirka 70 forskare från EU-området som kommer delta i analysen som är unik i sitt slag och som aldrig gjorts tidigare.

Vad har du för förväntningar på ”Euroflections”

– Jag har rätt stora förväntningar på resultatet. Många av de här forskare är ju välkända inom sina områden, säger Niklas Bolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet