• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och följ med ner till de förorenade havsbottnarna i Västernorrland – ”det är ingen vacker syn”. Foto: Swedish coast and sea center

Dykare vill visa förorenade havsområden runt Örnsköldsvik: ”Det är ingen vacker syn”

Publicerad

Folk måste få veta hur illa det ser ut under ytan, det menar en grupp dykare som bildat en förening som åker runt och dokumenterar förorenade havsbottnar.

Nyligen besökte de förgiftade havsområden vid Örnsköldsvik och kan visa upp unika bilder.  

De är både yrkesdykare och fritidsdykare, nu vill de visa miljöförstöringen de ser under ytan och har bildat föreningen Swedish coast and sea center i syfte att uppmärksamma problemet.

– Vi är en samling arga dykare som vill uppmärksamma det här, förklarar Erik Skog som är ordförande i föreningen.

Dykturné längs ostkusten

Nu i sommar genomför de en dykturne för att dokumentera några av de mest förorenade platserna längs den svenska ostkusten

Nyligen besökte de fiberbankarna vid Köpmanholmen och Örnsköldsvik.

Fiberbankar är stora ansamlingar av trä- och cellulosafibrer som släppts ut från industrier, en lös fluffig massa som ofta innehåller kvicksilver, dioxiner och andra farliga miljögifter. Vid Köpmanholmen är bottnarna kraftigt förorenade men dykarna kan vittna om många liknande platser.

– Det vi vill lyfta fram är att så här ska det inte vara, något måste göras, säger Erik Skog.

Upptäckte liv i bottensörjan

Bottenprover som tagits i fiberbankar i Västernorrland ska nu analyseras på Mittuniversitetet. Men mitt i den osmakliga bottensörjan upptäckte dykarna också liv.

Dykarna upptäckte också liv på botten av en fiberbank. Foto: Swedish coast and sea center

En simpa hade byggt ett bo mitt i fiberbanken, berättar dykaren Gunnar Klinghult.

Följ med ner till de förorenade havsbottnarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.