Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några unika bilder från djurpassagerna vid E4 i Sundsvall. Foto: Trafikverket

Se de unika bilderna från Trafikverkets viltkameror vid E4 i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Viltpassager vid stora vägar ska minska viltolyckorna och underlätta för djuren att röra sig i sina naturliga områden, trots intensiv trafik.

– Vi har satt upp vanliga kameror som är rörelseutlösta som tar foton på djuren när de passerar tillräckligt nära en kamera och då har vi riggat det vid broar för att följa upp vilka djur som rör sig, säger Trafikverkets Annette Ekman.

I videon ser du ett axplock av de djur som passerat de sju kameror som varit uppsatta vid passager vid E4 söder om Sundsvall, på sträckan mellan Myre och Skönsmon.

– Vi behöver se till att djuren kan passera annars kommer vi att få upp dem på vägarna, säger Annette Ekman, miljöspecialist på Trafikverket.

Här kan du läsa och se mer om Trafkverkets utvärdering av viltpassagerna.

Tunnlar och broar

Även vid den nya dragningen av E14, väster om Sundsvall har man byggt en tunnel som djuren kan använda. Trafikverket har olika typer av viltpassager, som broar och tunnlar.

– De ska kunna röra sig inom sina hemhabitat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka djur passerade Trafikverkets kamera vid passagen under E14 i Sundsvall i fjol? Se i klippet. Foto: Trafikverket

Regeringen har för flera år sedan gett Trafikverket i uppdrag att intensifiera arbetet med miljöåtgärder i transportsystemet. 

Större vägar och järnvägar utgör i varierande grad barriärer för faunan. Barriärpåverkan är påtaglig när anläggningen är utrustad med viltstängsel, men både vägar och järnvägar med hög trafikvolym kan utgöra en faktisk barriär, även om det saknas viltstängsel.

Omvänt kan en stor anläggning sakna barriärpåverkan om denna har gott om broar, tunnlar etc., som kan fungera som faunapassager. Viltolyckor sker frekvent på stor del av våra vägar och järnvägar, men framför allt där det saknas skyddsåtgärder och i vissa intervall av trafikvolym. Barriärpåverkan och viltolyckor hänger samman.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer