Visa alla (2)
Visa alla (2)

Unikt arkiv hotar att förstöras

Uppdaterad
Publicerad

Före detta skogsbolaget Graningeverkens unika arkiv med böcker från 1500-talet hotar att bli förstört när den nuvarande ägaren Statkraft sagt upp avtalet med den ideella föreningen Näringslivsarkiv i Norrland i Härnösand.

Arkivchefen Daniel Nordin på Näringslivsarkiv i Norrland öppnar sektionen där Graningeverkens hela arkiv är samlat i arkivcentrums lokaler i Härnösand. Böcker och pärmar står i sex våningar höga hyllor.

– Det är femhundra års näringslivshistoria samlat på ett ställe, förklarar han.

Betalt i natura

Daniel Nordin lyfter ut en läderklädd bok som är prydligt ihopknuten med remmar. Präntad handskriven skrift fyller sidor och tabeller.

– Det här är en bruksbok från Sollefteå bruk, 1795. Här kan man bland annat hitta olika konton för personer som jobbat på bruket. Dagkarlen Erik Westin har fått tre rullar tobak och sädeskorn. Man kan se ett värde på det han tjänat och man kan också se vilket arbete han har utfört, berättar Daniel Nordin.

300 hyllmeter

Arkivet som framförallt intresserar forskare består av 300 hyllmeter med böcker och även kartor och är inhyrt på arkivcentrum till en kostnad av 70000 kronor per år enligt kraftbolaget Statkraft. Bolaget kan idag betraktas som en efterföljare till det i flera led uppköpta Graningeverken som i sin tur tillkom efter en sammanslagning av ett antal bruk. Men nu vill alltså inte Statkraft betala för arkiveringen.

LÄS MER: Göran Persson kritiserade franskt ägande i Graningeverket

– Jag hoppas att de har en plan för bevarandet av arkivet och att de inte bara tänker köra det på soptippen, det vore en katastrof, kulturhistoriskt sett, tycker Daniel Nordin.

Ointresse för arkivet

– Graningeverkens historia är inte vår, förklarar Gunilla Lundén, kommunikationschef på Statkraft, men poängterar att man för en dialog med Näringslivsarkiv i Norrland och att Statkraft vill hitta en lösning.

– Vi förstår att det finns ett intresse och om vi inte kommer överens kommer vi att bevara delar av arkivet, säger Gunilla Lundén som också berättar att man försökt skänka bort arkivet men inte hittat någon som varit intresserad.

Jobbar för ett bevarande

Daniel Nordin vill veta mera om hur Statkraft tänker hantera frågan.

– Vi vet inte anledningen till att de sagt upp avtalet med oss än, jag hoppas att jag ska få svar på det men vi kommer så klart att jobba för att arkivet blir bevarat på något sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.