Unikt bildarkiv hotat

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL/KIRUNA Den sundsvallsbördige fotografen Borg Meschs fotosamling håller på att bli ett offer för dålig kommunekonomi i Kiruna. Det är något som fått chefen för fotomuseet i Sundsvall att agera.

På museet i Sundsvalls hänger fyra fotografier av Borg Mesch. Fotografen som under 1900-talets början bland annat skildrade hur Kiruna blev en stad.

Den stora samlingen ägs av Kiruna kommun, som nu inte har råd att förvalta den längre. Och det upprör runt om i fotosverige.

Förhoppningarna är nu att någon med större ekonomiska muskler ska hjälpa till att rädda samlingen.

Borg Mesch (1869-1956)

Emil Ragnar Borg Mesch föddes i Sundsvall den 17 december 1869. Föräldrarna Christina Mesch och Johan August Mesch lät honom gå i privatskola hos Ameli Tjernberg 1877. 1881 började han på det Högre allmänna läroverket i Sundsvall.

1887 började Mesch som lärling åt hovfotografen Bernhard Hakilier i Örebro, där han fick en grundläggande fotoutbildning. 1888 flyttade han tillbaka till Sundsvall och fick en ny lärlingsplats hos fotografen Edvard Lundholm.

1899 bosatte sig Borg Mesch i Luossaavaara (Kiruna) där han verkade fram till sin död 1956. Mesch är främst känd för sina skildringar av den unika nybyggarsituationen i Kiruna vid förra sekelskiftet. Hans bilder dokumenterar det moderna samhällsbyggets framväxt på många plan; inte minst genom porträtten av olika sociala grupper såsom rallare, gruvarbetare, samer och företagsstyrelser. Han fångade lyhört både fjällvärldens oexploaterade landskap och den tidiga urbaniseringens aura av utopi i den unga och snabbt växande staden Kiruna.

Av samtiden ansågs Mesch vara en äventyrlig och driftig person och redan under sin levnad var han föremål för en hel del mytbildning. Förutom talrika resor i Sverige vistades han även under en tid i USA och räknas också som en av Sveriges första alpinister.

Källa: Länsmuseet Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.