Nu hänger planet i ankomsthallen Foto: Per-Erik Ström, SVT

Unikt flygplan lyfte en sista gång

Uppdaterad
Publicerad

För över åttio år sedan byggde fyra unga bondpojkar från Njurunda ett eget flygplan. I helgen fick det gamla glidflygplanet åter luft under vingarna.

Historien börjar med fyra unga flygentusiaster från Njurunda söder om Sundsvall. De var alla medlemmar i den lokala flygklubben och uppvisade enligt dåtida tidningsartiklar ”energi och aeronautisk entusiasm”. Tillsammans lyckades de bygga ett eget glidflygplan. Något liknande existerade vid den här tiden inte norr om Stockholm.

– De skaffade sig en ritning från Tyskland och lärde sig tyska för att kunna tyda ritningen. Sedan byggde de planet och gjorde även vissa förbättringar, berättar den lokale flyghistorikern Tommy Schütz.

Lyckad premiär

Pojkarna döpte sin skapelse till La Paloma, duvan. Premiärflygningen skedde den 13 december 1936. Inför ett hundratal åskådare drogs planet upp av en bil från Skrängstasjöns is i Njurunda. Själva flygturen gick bra men vid landningen stördes piloten av alla åskådare och gick igenom en gärdesgård och kolliderade med några cyklar. Landningsmalören avskräckte dock inte entusiasterna som sedan gjorde uppvisningar med sitt plan under flera år.

Vid tiden runt andra världskrigets utbrott skingrades gänget och planet ställdes undan och glömdes bort. Drygt fyrtio år senare hittades planet på en loge i Njurunda. De fyra samlades igen och nu överlämnades det gamla planet till flygmuseet i Malmslätt.

Hittades en andra gång

Under arbetet med en bok om Midlanda flygplats och flyget i Medelpad hittade sedan Tommy Schütz artiklar om planet. Han fick veta att museet, på grund av platsbrist, aldrig visat det.

– Det låg nerpackat i ett magasin, de hade aldrig visat det för allmänheten överhuvudtaget. Det tyckte jag var lite synd, säger Tommy Schütz.

Tommy har också en personlig koppling till planet. Det var hans morfar som först provflög La Paloma, han var nämligen den ende i Medelpad med flygcertifikat.

Nu har Västernorrlands flyghistoriska förening fått ta över planet och har också varsamt snyggat till den gamla klenoden.

Svävar över passagerarna

På lördagen lyfte så det gamla planet igen. Fast någon längre tur blev det inte, det lyftes upp i taket till ankomsthallen på Sundsvall-Timrå airport. Där kan nutida flygresenärer nu förundras över vad den aeronautiska entusiasmen kan åstadkomma.

Entusiasterna från Njurunda

De unga Njurundapojkarna var bröderna Sven-Olov och Nils-Erik Nilsson från Nolby, Torsten Holmström samt Olle Johansson bägge från Svartvik.

Deras rådgivare, och den som provflög planet, hette Elis Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.