Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör metodutvecklaren Ida Amérus, undersköterska i Sundsvall, och Elsie Norberg om de positiva effekterna i klippet. Foto: Anna Beijron SVT

Unikt projekt på äldreboende i Sundsvalls kommun – förebygger fallolyckor genom AI-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Tekniken som testats sedan sista januari i år har lett till en kraftig minskning av fallolyckor på ett äldreboende i Sundsvall. Det kan vara skillnaden mellan liv och död.

– En del äldre återhämtar sig inte efter ett fall, säger metodutvecklare och undersköterskan Ida Amérus, som arbetar på äldreboendet.

Idén kom upp på en konferens. Sedan har den förverkligats på det kommunala äldreboendet Norra Kajen i Sundsvall. Det rör sig om infraröda sensorer som sitter i taket och som larmar när de boende utför vissa rörelser.

– Vi är först i Sverige. Det här är framtiden tror jag, säger Ida Amérus som håller i testet.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Förebygger fallolyckor

Utvärderingen som blev klar nu i maj, visar ett lyckat resultat. Fallolyckorna har minskat med 64 procent. Från 22 fall till 8.

– Det känns jättebra. Den som redan är väldigt sjuk kanske inte kan återhämta sig efter att ha ramlat och här har det minskat med mer än hälften.

”Jag får hjälp”

Elsie Norberg bor i en av de 20-tal lägenheter där tekniken testas. Hon sitter och lyssnar på en LP-skiva med gammeldans när vi kommer. Huvudet gungar med i takten och hon verkar nöjd med tekniken som ska förebygga fall.

– Jag tycker att det är bra. Om jag ramlar så får jag hjälp. Jag trivs rätt så bra här, sammanfattar hon.

I klippet ovan får du följa med in på Elsies rum och hon och Ida Amérus berättar om fördelarna med tekniken med fallsensorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sensorer i taket kan läsa av rörelser i rummet och larma personalen – se Ida Amérus visa hur den nya tekniken på äldreboendet i Sundsvall fungerar. Foto: Anna Beijron/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet