Hör handledare Anton Nyberg om hur lupiner ska tas bort. Foto: Sophia Vestrin, SVT

Unikt städprojekt med ungdomar från utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Sommarjobbande ungdomar från utsatta områden i Sundsvall tar bort lupiner och plockar skräp i sina egna bostadsområden. Det är ett unikt samarbete mellan kommunen och Skogssällskapet.

– Det är ett unikt projekt för att ungdomar i utsatta områden ska få en meningsfull sysselsättning, säger Tony Ersson, markingenjör på mark- och exploateringsavdelningen på stadsbyggnadskontoret på Sundsvalls kommun.

Invasiva arter ska bort

Ungdomarna är mellan 16-18 år och deras uppgift är få bort invasiva arter som lupiner och balsaminer och plocka skräp. Hittills har de varit i Bredsand, Ljustadalen, Skönvik och Nacksta. Projektet är ett samarbete mellan Skogssällskapet och Sundsvalls kommun.

– Det här är andra året och det har varit mycket lyckat. Ungdomarna tycker att det är ett bra jobb och de lär känna sina egna områden, säger Tony Ersson.

Hör handledare Anton Nyberg om hur lupiner ska tas bort.

Vad är en invasiv art?

För att en främmande art ska kallas invasiv, måste den uppfylla flera kriterier. Gemensamt för alla invasiva främmande arter är att de på något sätt hotar mångfalden av inhemska eller ”ursprungliga” arter. De trivs och sprids i Sverige, just därför att de ofta inte har några naturliga fiender som håller dem tillbaka. De kan i värsta fall påverka hela ekosystem just genom sin massförekomst.

Invasiva arter riskerar därför att slå ut delar av de livsmiljöer eller ekosystem som de etablerat sig i. De är därmed på global nivå ett av de största hoten mot biologisk mångfald, efter förlust av livsmiljöer. Fungerande ekosystem med rik biologisk mångfald är livsviktigt för oss människor. Dels har de större motståndskraft och återhämtningsförmåga vid till exempel klimatförändringar och dels för samhällets välfärd genom de ekosystemtjänster som naturen ger.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.