Se vilka vyer det nya utegymmet i Näsåker bjuder på. Foto: Thomas Sundberg SVT

Utegym med vy ska höja folkhälsan i Näsåker

Uppdaterad
Publicerad

Med lokalt engagemang och stöd från bland annat Riksidrottsförbundet har Ådals-Lidens SK byggt ett stort utegym med utsikt över Ångermanälvens dalgång. Tankar finns också att bygga fler träningsytor i andra byar.

Sedan några veckor tillbaka går det att träna utomhus i Näsåker. Tanken är att fler ska kunna träna mer spontant under promenaden eller efter joggingturen.

– Det finns flera nyttor med ett utegym. Det är obegränsad takhöjd med antidepressiv natur runt om kring. Det är frisk luft som gör att du blir effektivare i övningarna, säger initiativtagaren Olof Flemström.

Planer har funnits länge

Det hade länge pratats om att bygga ett utegym i Näsåker men det var inte förrän Olof Flemström, med flera års erfarenhet av utomhusträning och utegym, flyttade till Näsåker förra året som saker började hända. Han tog sig an projektet i nära samarbete med sportklubben och då fram för allt motionssektionen.

– Jag kontaktade föreningen om att skaffa ett utegym när jag flyttade hit ifjol. De nappade på idén och jag tog mig an projektet. Det har varit mycket informationssökning, möten med politiker och myndigheter och bollande fram och tillbaka, säger Olof Flemström.

Vill sprida träningsformen

I slutet av förra året gav Riksidrottsförbundet 200 000 kronor i stöd och nu står utegymmet klart att användas. Olof Flemström hoppas att andra föreningar i närområdet ska följa Näsåkers exempel för att ge fler möjligheten till spontan styrketräning.

– Ja, jag kontaktar föreningar runt omkring. Visionen är ”ett utegym i varje by” men det kan vara andra aktivitetsytor för fysisk aktivitet, för att göra folket starkare igen, säger han med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.