Foto: SVT och Maria Lindeberg

Arkeologer undersöker grav från 500-talet i Härsta

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla graven i Härsta vid Alnösundet strax norr om Sundsvall ligger mitt i vägen för det kommande järnvägsbygget för godstrafik som ska dras i området och nu har arkeologer från länsmuseet börjat gräva sig in i graven.

Det första som hittades var en närmaste felfri kantkedja av tättlagda, uppstickande stenar. Nu börjar även en andra kantkedja träda fram innanför den yttersta – något som inte hör till vanligheterna.

– I nuläget har vi inte kommit ner på de nivåer där vi förväntar oss att hitta fynd, men vi har ändå hittat lite keramik och brända ben, säger Ola George, arkeolog från länsmuseet i Västernorrland.

Graven ligger på 16 meters höjd och tros i nuläget vara anlagd någon gång mellan 200-talet och 500-talet. Området är känt för att ha många gravar från järnåldern.

Anlagd någon gång mellan 200-talet och 500-talet

Det återstår en hel del grävande innan man kommer fram till gravens kärna men redan nu har det börjat framkomma en stenpackning tämligen centralt i graven. Brända ben och kol är det man hittills hittat, samt en halvan av en äggformad sten.

Det finns en teori om att äggliknande stenar lades ned som offergåva med den döde. Det här skulle kunna vara den äldsta graven i Härsta just på grund av sin utformning, säger Ola George.

Hör arkeologen Ola George från länsmuseet berätta mer om graven i videon ovan.

Det här är en ”kantkedja”

En kantkedja är stenar lagda på rad som markerar en kant eller gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.