Forskare och studenter gräver utanför Solberg.

Utgrävningar i unik geologisk miljö

Uppdaterad
Publicerad

Länets nordvästra delar har varit något av vit fläck på kartan för arkeologerna. Men den spännande geologiska miljön har nu lockat forskare och studenter från Umeå universitet till Lillsjön öster om Solberg.

Området är präglat av lämningar från istiden och det är ur den aspekten forskarna har valt att studera boplatsen från stenåldern.

– Vi försöker sätta boplatsen i relation till de miljöförändringar som har skett här, säger Johan Linderholm, lektor vid Umeå universitet.

– Vad vi är intresserade av är hur länge det dröjer innan det här landskapet blir så stabilt att det faktiskt går att bo här. Det blir ett glapp på cirka 2 000 år mellan den här boplatsen och när isen drog sig tillbaka.

Utgrävningarna är lika mycket ett utbildnings- som forskningsprojekt. Ett 20-tal arkeologistudenter håller på att avsluta sin tredje och avslutande fältvecka.

Även om det kommer att dröja innan det omfattande materialet är analyserat, så har Umeåforskarna redan en hel del kunskap om hur livet kan ha sett ut i området för 7 000 år sedan.

– Man kan tänka sig att två familjer bott här tillsammans, kanske ett 20-tal personer. Eftersom vi har hittat mycket brända ben av älg, så vet vi att älgjakt är något de jobbat med – men vad man har gjort med älgen är svårare att säga, säger Johan Linderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.