Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är nervös”, säger ägarna till ”mirakelfölet”, Anders och Eva. Följ med när de tar med hästen på hans travbanedebut, i klippet. Foto: Privat / SVT

Uträknad som nyfödd – nu gör fölet från Nyland debut på travbanan i Bergsåker

Uppdaterad
Publicerad

Oddsen vid födseln var dåliga. Men på travbanan kan han bli en riktig lågoddsare, hoppas ägarna. Under torsdagen debuterade kallblodet Vinnas Magne på Bergsåkerstravet i ett premielopp. Se hur det gick i videon. 

– Han har öronen framåt hela tiden, säger uppfödaren Eva Mähler.

Vid födseln i maj 2021 dog hästens mamma Lienvinna. Det blev bråttom att hitta en amma. Och med hjälp av fostermamman Lipstick Rose från Njurunda, Sundsvall gick allt bra.

Ägarna Eva Mähler och Anders Sjödin bor i Nyland, Kramfors och fanns på plats på Bergsåkerstravet för att se sin ögonsten debutera.

– Det är nervöst, säger Anders och Eva instämmer innan loppet.

– Nu har jag snart varit nervös klart.

Inkörd och träningsvillig

Magne har varit på inkörning hos travtränaren Ingemar Söderberg som bara har lovord att säga om hästen:

– Han har skött sig exemplariskt hela tiden. I dag var han lite laddad i värmningen, men det är mycket nytt runtomkring.

Vinnas Magne betyder ”den starke sonen”. Enligt Ingemar är han en mycket trygg och positiv individ.

– Han tycker om att träna. Det enda jag kan komma på då han inte var så samarbetsvillig var när vi skulle klippa runt öronen, säger Ingemar, som är tränare på Bergsåker.

I klippet ser du Vinnas Magne ta sina första travande steg på Bergsåker.

PREMIELOPP

Varje år mellan mars och oktober körs premielopp där svenskfödda tvååriga hästar kan starta. Det är inga tävlingslopp utan mer ett träningsliknande lopp där hästarna ska springa en tid inom ett visst intervall.

Klarar hästen sitt premielopp betalas det ut en summa på 20 000 kronor till ägaren.

Varje år betalar Svensk Travsport ut cirka 50 miljoner kronor i premiebelopp.

Kvalbonus kallblod

För svenskfödda kallblod finns en extra avelsstimulans som kallas Kvalbonus. När hästen genomför ett godkänt kvallopp för första gången, får hästens uppfödare en bonus på 2 000 kronor och ägaren en bonus på 10 000 kronor. Detta under förutsättning att hästen är ett svenskfött kallblod och klarar kvalet senast den 30 juni som treåring. Även hästar som tidigare inte klarat premieloppet har chansen till Kvalbonus.

Källa: Svensk Travsport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.