Kammaråklagare Katarina Becker har beslutat sig för att inte ta upp förundersökningen kring avtalen för regionens förra HR-direktör Lena Thelin igen. Foto: SVT / arkiv

Utredningen om Thelinaffären tas inte upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Katarina Becker anser inte att Region Västernorrlands förra HR-direktör Lena Thelins ljudinspelningar tillför så mycket så att det motiverar att förundersökningen kring Thelins guldkantade avtal återupptas.

Åklagare Becker säger till allehanda.se att kraven från regionpolitikern Lars-Gunnar Hultin (V) att fallet ska granskas juridiskt återigen efter det att Thelins hemliga bandningar av sina samtal om saken med förra regiondirektören Inger Bergström blivit kända inte får henne att ändra sig.

– Jag har beslutat att inte ompröva mitt beslut. Det är inga nyheter han framför. Jag har inget skäl att ändra mitt beslut, säger Katarina Becker till tidningen.

Tänker begära överprövning

Lars-Gunnar Hultin säger sig inte vara förvånad över beskedet.

– Jag har förväntat mig att hon inte skulle ta upp det. Då får jag skäl att gå vidare till nästa instans, säger han till allehanda.se.

I så fall får Hultin vända sig till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg med sin begäran om överprövning.

Tvingades medge

Den så kallades Thelinaffärens startskott var avslöjandet att regionens förra personaldirektör Lena Thelin fått ett ytterst förmånligt avtal för att sluta sin anställning: tre års full lön utan att jobba. Det trots att hon gick vidare till ett nytt jobb som HR-chef vid Strängnäs kommun.

Den förra regiondirektören Inger Bergström upprättade avtalet, som hon först förnekade fanns men till sist blev tvungen att plocka fram.

Bergström uppgav i sin tur att hon fått uppdraget av sin företrädare Anders L Johansson.

Nedlagt två gånger

Hon hävdade också att den politiska ledningen kände till avtalet, vilket har förnekats.

Anders L Johansson har själv inte varit så pratsam i ärendet men poängterat att han inte medverkat i upprättandet av avtalet.

En förundersökning om brott inleddes förra sommaren, men lades relativt snabbt ner. Efter påtryckningar från regionpolitiker återupptogs den i höstas men i februari lade Katarina Becker – slutgiltigt förefaller det – ner den igen, med motiveringen att brott inte kan styrkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.