Den retrospektiva utställning som öppnas på Länsmuseet under lördagen visar ett 100-tal verk av skulptören Arne Jones. Foto: SVT / Ylva Holmgren

Utställning av Arne Jones verk invigs i Härnösand

Publicerad

En utställning med ett 100-tal verk av Ångefödde skulptören Arne Jones invigs under lördagseftermiddagen på Länsmuseet i Härnösand.

Arne Jones föddes i Fränsta i Ånge kommun 1914. Under åren på Ålsta folkhögskola i hemtrakterna lärde han känna författaren Lars Ahlin och de blev vänner livet ut.

Jones studerade vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, där Ahlin hjälpt honom med att finansiera studierna. Han slog igenom som konstnär för den breda allmänheten i slutet av 1940-talet.

Nyskapande

Arne Jones skulpterande var nyskapande i och med att han lämnade det föreställande uttrycket, som varit det dominerande i århundranden dessförinnan. Han verkade också för att sprida konsten ut i det offentliga rummet.

Arne Jones skulpturer finns nu i många svenska städer och på svenska konstmuseer. Jones var också professor vid Konstakademin 1961–71. Han dog 1976.

Donation från dottern

Den retrospektiva utställning som öppnas på Länsmuseet under lördagen visar ett 100-tal verk, donerade av Arne Jones dotter Ditte. Här visas också skulpturskisser till olika offentliga verk, rörliga skulpturer, porträtt, teckningar och modellstudier.

Museichef Jenny Samuelsson inviger utställningen klockan 14 tillsammans med utställningens producent Nina Öhman, tidigare intendent på Moderna museet och Thielska Galleriet.

Utställningen visas till den 9 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.