Ny respit för ”Iza” och hans familj

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av Yahya ”Iza” Damlkhi och hans familj i Söråker har stoppats tills vidare. Det beskedet lämnade Migrationsverket på onsdagen.

Beskedet gäller formellt hans hustru Rawan och deras barn Linda, men eftersom deras utvisningsärenden varit kopplat till varandra berörs hela familjen av dagens besked.

– Skönt, säger Iza Damlkhi till SVT Västernorrland, men vi vet egentligen väldigt lite vad det här innebär.

Fallet Iza

Turerna har varit många under de senaste veckorna och deras kamp kulminerade för tre veckor sedan när hundratals människor och en rad kommunpolitiker demonstrerade till stöd för familjen. Då hade de precis fått beskedet att de hade 14 dagar på sig att lämna landet och att utvisningen kunde verkställas utan vidare prövning.

Kan omprövas

Enligt Izas ombud, Jakob Machuca, har Migrationsverket nu funnit att det inte fanns rättslig grund att skicka familjen till Libanon utan att det kunde överprövas.

– Migrationsverket har funnit att det inte går att hantera familjens fall som ett snabbärende och jag tror att det kan öppna för en omprövning av deras ärende i grunden, säger han.

Samtliga partier i Timrå har skickat en skrivelse till såväl migrationsminister Morgan Johansson (S) som Migrationsverket där man kritiserat handläggningen och krävt att familjen ska få stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Iza

Mer i ämnet