Hör Karin Sellgren, vaccinsamordnare, om att fler ska inkluderas i den andra vaccineringsfasen. Foto: SVT

Fler vaccineras i fas två – stor osäkerhet i planeringen

Uppdaterad
Publicerad

Förseningar och förändrade förutsättningar präglar vaccinsamordningen i länet. I morse blev den grupp som står på tur att vaccineras härnäst, betydligt större.

– Vi bygger en plan och så kommer ny information och vi får börja om från början, säger Karin Sellgren, vaccinsamordnare Region Västernorrland.

Många väntar otåligt på att få det eftertraktade vaccinet mot coronaviruset. Just nu vaccineras fas ett, de äldsta, sköraste och andra riskgrupper.

På torsdagsmorgonen ändrade Folkhälsomyndigheten åldersspannen i vaccinationsfaserna. Det betyder bland annat att alla över 65 år ska vaccineras i fas två, tidigare var det 70 år och äldre.

Coronaviruset i Västernorrland

Det här får konsekvenser för regionens planer.

– Fas två blir ju större, så vi måste se hur det här slår på vaccinationen. Både tillgången på vaccin och hur stor den här fas två-gruppen egentligen blir spelar in, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland.

Vaccinering senareläggs

Dagens nyhet innebar också att fas tre fylldes på med personer mellan 60 och 64.

Hur snabbt personer i fas tre kan börja vaccineras kan hon inte med säkerhet säga idag, men allt senareläggs.

– Tidigare trodde jag under mars, men nu är det troligtvis under april. 

Mycket hänger på hur mycket vaccin som levereras till länet. När den här veckan är över har mer än 12 000 personer i fas 1 vaccinerats i Västernorrland. Det betyder att i princip alla 12 400 doser som länet fått har kommit ut till behövande.

– Vi vaccinerar i den takt vi får vaccin, säger Karin Sellgren.

Osäkra vaccinleveranser

Hur stora mängder vaccin som kommer till länet är svårt att förutse. Just nu kan vaccinamordnaren bara överblicka den två närmaste veckorna.

– Det är oerhört problematiskt när vi inte vet vilka volymer vi har och prioriteringarna och förutsättningarna ändras hela tiden. Vi bygger en plan och så kommer ny information och vi får börja om från början.

Covidvaccineringens fyra faser

Fas 1

  • I en första fas (inleddes december 2020) vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2

  • Personer som är 65 år och äldre
  • Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation de senaste 12 månaderna och deras hushållskontakter
  • Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter
  • Personer som är 18 år eller äldre som får insatser enligt LSS
  • Personer som är 18 år eller äldre som har beslut om assistansersättning
  • Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare

Fas 3

  • I den tredje fasen kan vaccination erbjudas till övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4

  • I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet