Foto: SVT / arkiv

Vändning kring Nackstamordet: De åtalade häktade av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre män som åtalats för dödsskjutningen i Nacksta förra vintern har häktats i sin frånvaro av hovrätten. Männen som släpptes på fri fot efter den friande tingsrättsdomen söks nu återigen av polisen.

Hovrättens beslut om att männen nu åter ska häktas indikerar på en fällande dom.

I början av augusti i fjol frikände Sundsvalls tingsrätt de tre män som åtalats för mordet på en 28-årig man i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall natten mot den 12 december 2019.

Chefsåklagare Marina Amonsson överklagade den friande domen och målet gick upp i Hovrätten för nedre Norrland i slutet av november, då med ny bevisning hos åklagarsidan.

Dödsskjutning i Nacksta

När huvudförhandlingen i målet avslutades i fredags yrkade Marina Amonsson på nytt på livstids fängelse för mord för de tre männen. Hon yrkade också att männen skulle häktas.

Annan bevisvärdering

Under tisdagen beslutade hovrätten att gå på åklagarens linje i häktningsfrågan. Två av de tre männen, båda 27 år gamla, häktas som på sannolika skäl misstänkta för mord. Det är därmed uppenbart att hovrätten värderar bevisningen på ett annat sätt än tingsrätten.

Hovrätten konstaterar att ”det inte är uppenbart att det saknas risk för att de undandrar sig straff eller att de på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet”.

En i fängelse

Beslutet att de misstänkta åter ska häktas indikerar också på en fällande dom i målet.

Den tredje av de åtalade, en 28-åring, avtjänar just nu ett fängelsestraff på kriminalvårdsanstalt med villkorlig frigivning tidigast till sommaren, och blev därför inte häktad.

Hovrättens dom i målet meddelas fredag den 22 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet