Att bekräfta vänförfrågningar från okända avsändare på sociala medier kan få oanade konsekvenser. Foto: SVT

Vänförfrågningar med grova porrbilder: ”Obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vänförfrågningar med grovt pornografiskt innehåll är allt vanligare på Facebook men det gäller att se upp, säger en IT-specialist.

Det handlar ofta om kapade konton och syftet är alltid att på ett eller annat sätt att lura den som svarar ja.

Det är grova porrbilder som dyker upp i vänförfrågningarna på Facebook och det är många som drabbas.

– Det är lite obehagligt, säger Jesper Palmén som ofta får den här typen av förfrågningar och Mattias Ekhem håller med:

– Det tycker jag inte om, jag tar bort dom, säger han.

Riktar in sig på män

Förfrågningarna riktar in sig på män och i flödet dyker det upp möjligheter att klicka på filmer och länkar.

– Vi vet inte exakt vad det är de är ute efter men det finns tre kategorier som vill vara kompis med dig fast du inte känner dom förklarar Johan Öbrink är digital strateg på företaget Iteam och IT-specialist.

Kompromenterande

– Det är de som vill få dig att betala för sexsajter, de som försöker skapa kompromenterande situationer genom att filma den som tittar på sex och sedan utnyttjar det i utpressningssyfte och de som försöker sprida ”bottar” (chattrobotar) i ditt nätverk.

Gemensamt är att alla kategorierna är ute efter att luras på något sätt.

Kapade profiler

Även om namnet på den person som vill bli din Facebook-vän är detsamma är ofta den person som finns överst i flödet inte alls samma människa som man hittar längre ned.

– Man kan ofta se spår av tidigare bilder vilket tyder på att det här är kapade profiler, säger Johan Öbrink som varnar för att säga ja.

– Det ska man inte göra, det är dumt men inte farligt, för man kan plocka bort dem. Men om du går med på allt då kan du råka ut för att få betala saker och utsättas för utpressning. Även dina vänner kan bli kartlagda om det skulle vara ett bott-nätverk.

Grova porrbilder tycks inte bekymra

Samtidigt som Facebook är snabba på att ta bort det mesta som är naket tycks de grova porrbilderna i de här förfrågningarna inte bekymra företaget.

– Det förvånar mig att de inte är mera aktiva, Facebook säger i princip bara att man ska säga nej, men vi vet att de jobbat med att utveckla bättre algoritmer för att hitta bottar, att de inte lyckas blockera de här profilerna är förvånande, säger Johan Öbrink.

Vi har utan framgång sökt Facebook för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.