Foto: TT

Vanligast att vara pappa i Timrå

Publicerad

I dag är det Fars dag, men hur vanligt är det att vara pappa egentligen. Det har faktiskt räknats på det, statistiken visar att i Västernorrland är det vanligast att vara pappa bland Timråbor.

Knappt hälften av männen, 46 procent, i Solna är pappor. Det är den lägsta siffran i landet. I Lomma är andelen pappor i den manliga befolkningen hela 72 procent, enligt siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren. I riket är andelen pappor 59 procent.

– Åldersstrukturen spelar förmodligen in. Ju äldre männen i kommunen är, desto större andel har ett barn. I kommuner där befolkningen är yngre kommer andelen pappor att vara lägre, säger Linus Garp, utredare på SCB till nyhetsbyrån Siren.

Timrå placerar sig alltså högt i statistiken, men resten av länets kommuner ligger inte långt efter. Där ligger andelen pappor mellan 62 och 63 procent.

För att få fram statistiken har SCB beräknat andelen män, 15 år och äldre, som har ett barn, i relation till det totala antalet män i samma åldersgrupp i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.