Foto: TT

Väntade över ett år på äldreboende

Publicerad

Det tog Sundsvalls kommun fjorton månader att ordna ett boende till två äldre. Nu får kommunen böta.

Förvaltningsrätten har gått i genom två ärenden som handlagts av socialnämnden i Sundsvall. I bägge dessa konstaterar rätten att de äldre tvingats vänta över ett år på att få ett boende.

Beslut av den här typen ska verkställas utan dröjsmål men fjorton månader anser Inspektionen för vård och omsorg, som anmält fallen, vara oskäligt länge.

Kommunen försvarade sig med att man i bägge fallen erbjudit boenden men att det i bägge fallen tackats nej till de första förslagen. Dessutom menar man att vårdbehovet förändrats under väntetiden.

Rätten menar dock att väntetiden blev för lång i bägge fallen. dessutom menar man att kommunen inte kunnat visa att man arbetat aktivt med fallen. Förvaltningsrätten dömer nu Sundsvalls kommun att betala en särskild avgift på sammanlagt 300 000. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.