Hör överläkare Anna Enanders bästa argument för att göra cellprovet för livmoderhalscancer.

Var sjätte kvinna i länet hoppar över cellprovet

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet är det gratis med cellprovtagning för att förebygga livmoderhalscancer. Men frågan är om det hjälper för att locka de som i dag inte kommer trots att de kallats.

Drygt 500 svenska kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år. De flesta av dem har inte tagit cellprov.

Ändå kommer inte runt 15 procent av kvinnorna i Västernorrland, alltså nästan var sjätte, till cellprovtagningen som de kallats till.

– Vad det beror på varierar förstås. Men jag tror att det är sannolikt att många inte kommer för att de upplever undersökningen som obehaglig, obekväm och i vissa fall till och med skräckfylld, säger Anna Enander, överläkare vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus.

Ny organisation

Ett slopande av avgiften på 150 kronor tros locka fler att göra cellprovet.

Men de som upplever obehag, olust och oro för negativa besked är det väl ändå svårt att nå?

– Ja, det kan det vara, säger Anna Enander.

En fast organisation för verksamheten i Västernorrland är i sin linda, och där övervägs ytterligare metoder för att få ännu fler att göra provet.

Minskat med 70 procent

– En del i det är att en barnmorska ringer upp de som kallats men uteblivit, och frågar vad som skulle kunna få dem att ändå göra provet. Det infördes för bara ett par månader sedan och VI har inte hunnit utvärdera det ännu, berätar Anna Enander.

Sedan cellprovtagningarna för livmoderhalscancer infördes för omkring 50 år sedan har antalet fall i Sverige minskat med 70 procent. Från att ha varit den näst vanligaste cancerformen för kvinnor har nu livmoderhalscancer rasat ner till 13:e plats på listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.