Foto: SVT

Var sjätte kvinna struntar i att lämna cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor i länet som inte går på cellprov vid kallelse har ökat från var tionde till var nu var sjätte.

– Det är oroande siffror, säger överläkare Anna Enander.

Risken att drabbas av livmoderhalscancer är starkt kopplad till om man som kvinna går på sina kontroller eller inte. Att ta cellprov är en förebyggande verksamhet för att hitta cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Om man kan se tendenser till cellförändringar i god tid kan man förebygga bland annat cancer.

– Vi har gjort den här screeningen i 50 års tid och under den tiden har antalet fall av livmoderhalscancer minskat med nästan 70 procent. Sedan vet man via studier att av de kvinnor som faktiskt får livmoderhalscancer så är det en majoritet av dem som inte har kommit på sina prover, säger Anna Enander, överläkare Kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus och även processledare cervixcancerprevention i Västernorrland.

Regelbundna kontroller

Kvinnor i åldern 23-50 år kallas till cellprovtagning vart tredje år, medan kvinnor i åldern 50-60 kallas vart femte år. Man får då en kallelse till den hälsocentral eller vårdcentral som man tillhör.

– Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och av dem avlider 150 stycken, säger Anna Enander.

Oroande siffror

Det är framför allt kvinnor i åldern 30-50 år som är dåliga på att dyka upp på sina kontroller.

– Från att Västernorrland i många många år har legat högt på deltagandet, så sjunker nu antalet kvinnor framför allt i 30-50 års åldern som kommer på sina prover och det är oroande, säger Anna Enander.

Under vecka 20 kommer barnmorskor och läkare att finnas på plats i köpcentrum i Sundsvall och Örnsköldsvik för att svara på frågor och informera om vikten av att göra cellprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.